Girl Boss logic 101 al u kurcu

Raditi pametno i postovati sebe je jedna stvar, raditi ko konj za drugog i firmu koja ce tvoj hard work eksploatisati je druga stvar.Slusam je juce i evo jutros kako complaina da 4 godine radi u firmi za jebenih 70% i to radi nedeljom svaku drugu ili kad nemaju radnika po pozivu, ne odbija prekovremeno.

*Da li si trazila povisenje plate ili neku bolju poziciju?

Jesam, kazu iz HR za sada nije moguce napraviti novi kontrakt jer niko nema 100% zbog budjeta, samo 3 u firmi koji jos rintaju sa 60.

I tu se posrali joj.Zasto uvijek naivni padaju na ideju da je hard work isplativ i da ce ti sefovi i radnici dati kruzni aplauz? Ustvari dat ce ti samo jos vise posla i obaveza na ledja jer drugi ne zele da rade istim tempom.Good fucking luck sa tim mindsetom.🥳

Silence
-Trolling and flaming for fun -Professional mental virginity taker

2 komentara

  1. Ako radi u zdravstvu takve su pozicije pretežno 70-80%, sto je za moj pojam iskorištavanje radnika. Ali može im se. Sad isto zavisi koja vrsta zdravstva, helsefagarbeider i recimo vernepleier ne mogu se porediti i ako pretežno imaju iste radne obaveze, dobro vpl. je bachelor pa je i razumljivo da je bolje plaćeno. Danas je jako teško biti “obični” radnik da bi nesto postigao bez magarcenja… sad je čak master skoro pa malo da se zaposliš 100%
    A opet da bi neki novi biznis otvorio, vise je prepreka nego pomoći, i još moraš imati neku ideju koja zgrće pare.
    Kad sagledam Ameriku koja je maltene cisti kapitalizam i kako te poslodavac može šutnuti kad hoće i zašto hoće, ipak volim ova prava sto imaju radnici ovdje.

    Sad je do tebe hoćeš rintati hard ili smart.

Komentariši