O dogadjajima koji su se dogodili ili nisu

https://en.m.wikipedia.org/wiki/False_memory

Koliko vas ima ili znate nekoga sa ovim psiholoskim problemom.Da li imate tendenciju da uvjerite sebe u izmisljenje memorije na neke dogadjaje ili imate tendenciju da izmisljate price kao mitove u vasem zivotu?

Silence
-Trolling and flaming for fun -Professional mental virginity taker

10 komentara

 1. Dešava mi se da sam s nekim nešto doživjela, a da danas taj događaj prepričavamo potpuno suprotno. A desilo mi se da nekome kažem: “sjećaš se kada smo……”, a on kaze: “ne, nije to nikad bilo ili je bio neko drugi” a ja UBIJEĐENA da jeste…

  1. Da, upravo to. To mi se desilo vise puta sa osobama iz proslosti koje su dozivjele traumu, gdje one prepricavaju totalno suprotnu pricu od moje a na istom smo mjestu bili. Nekad pomislim da nije pitanje manipulacije, da bi sebe prikazale u drugom svijetlu nego realna slika kako se to odigralo precizno u nekom dogadjaju u proslosti, jer osobe imaju i tu tendenciju radi stida ili straha da izvrcu price.Nikad nisam imala taj problem, pa i ne znam.

 2. Moguće da je svatko više-manje takav, pogotivo ako je riječ o nekim traumama i neugodnim situacijama.
  Zapravo, kad god se sjećamo nekog događaja, sjećamo se svog prethodnog sjećanja pa može bit da se dosta toga izgubi u “gluhim telefonima”. Nažalost, podsvijest ne možeš prevarit.

 3. ma mene ljudi mogu ubijediti u tok događaja jer ja apsolutno ne vjerujem sebi, ali zapisujem sada na ovom bloggeru pa me sjećanja bolje služe.
  nekad pitanje memorije uopšte nije pitanje “šta se desilo” nego “kako se neko osjećao”

  1. Jeste to zadnje sto navodis oko osjecaja.Pa hajmo reci sad je to mnogo vise prisutno kod zenskog spola(iako ima muskaraca) da prepricavaju dogadjaje i izvrte pricu upravo na bazi kako su to one dozivjele kroz prizmu svojih osjecaja a ne tacnost kroz cinjenice, objektivno da je sagledan dogadjaj.

 4. Da ti znaš koliko je mene ovo pitanje odranije intrigiralo. Toliko, sam nakon tvog posta, guglala ima li na netu ikakvo dostupno istraživanje na temu, a da su ispitanici žene i muškarci jer me zanimala potvrda / odbacivanje teze da je kod ženskog roda ova pojava učestalija. A ta mi je pretpostavka od ranije negdje u glavi zbog jednog ajeta (El-Bekare, 282) kada je u pitanju svjedočenje gdje se uzima u obzir iskaz dva muškarca ili jednom muškarca i dvije žene uz obrazloženje da “…ako jedna od njih zaboravi, druga je podsjeti.”

  Znam da su žene sklonije da “nakite” priču detaljima, “uljepšaju”, ali me zanima baš da li se spol može uzeti kako zavisna varijabla od koje zavisi ova pretpostavka.

Komentariši